ΛΑΡΙΣΑ

Άφαντα 4,5 εκατ. ευρώ από την ΕΑΣ Λάρισας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Θεσσαλική Γη»

Μια εξόχως σημαντική αποκάλυψη έγινε στη χθεσινή εκπομπή «ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ» του «ASTRA TV», σχετικά με την επιστροφή του ΦΠΑ από την ΕΑΣ Λάρισας.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο παρουσιαστής της εκπομπής Χρήστος Αθανασιάδης, από 29-5-2012 και μέχρι 11-6-2012 η  Ά & ΄Γ ΔΟΥ Λάρισας, κατέθεσαν στην Τράπεζα της Ελλάδας και αυτή με τη σειρά της πίστωσε στο λογαριασμό του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγ. Γεωργίου περίπου 4,5 εκατ. ευρώ για την πληρωμή  3.900 παραγωγών.

Επισημαίνεται ότι μέσω του συνεταιρισμού Αγ. Γεωργίου γίνεται η διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ για λογαριασμό της ΕΑΣ Λάρισας, μιας και η τελευταία δεν διαθέτει φορολογική ενημερότητα και δεν είχε τη δυνατότητα ανάληψης αυτής της διαδικασίας.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα πάντα με όσα ανέφερε ο Χρήστος Αθανασιάδης, εδώ και δύο εβδομάδες θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί οι 3.900 παραγωγοί το ΦΠΑ, αφού τα χρήματα έχουν πιστωθεί στο λογαριασμό του συνεταιρισμού Αγ. Γεωργίου από 29-5-2012. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι, για ποιο λόγο η Ένωση δεν αποδίδει αυτά τα χρήματα στους παραγωγούς και για ποιο λόγο τα παρακρατεί.

Επίσης στην εκπομπή υπήρξε η προτροπή προς τους δικαιούχους παραγωγούς να σπεύσουν άμεσα στα γραφεία στην ΕΑΣ Λάρισας και να αναζητήσουν αν υπάρχει το όνομά τους στη σχετική λίστα των 3.900 προς πληρωμή παραγωγών, που βρίσκεται στην κατοχή της ΕΑΣ και εφόσον διαπιστώσουν ότι είναι μέσα να απαιτήσουν την άμεση καταβολή των χρημάτων που δικαιούνται.

Από την άλλη μεριά καλό θα είναι τόσο η διοίκηση της ΕΑΣ Λάρισας, όσο και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγ. Γεωργίου να δώσουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις για το παραπάνω θέμα, ώστε να πληροφορηθούν άμεσα όλοι οι παραγωγοί, για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η αρνητική εξέλιξη.

Αναλυτικότερα τώρα το θέμα με την επιστροφή του ΦΠΑ, μέσω των συνεταιρισμών, της επαρχίας Λάρισας έχει ως εξής:

Από 10-4-2012 και μέχρι 30-4-2012 είχαν κατατεθεί στην εφορία της Λάρισας 7.997 αιτήσεις αγροτών, εκ των οποίων οι 4.447 ανήκαν στον Αγρ. Συνετ. Αγ. Γεωργίου (ΕΑΣ Λάρισας), ενώ στο σύνολό τους οι αιτήσεις, μαζί με τους μεμονωμένους παραγωγούς και μέσω λογιστών αγγίζουν περίπου τις 10.000.

Τώρα από τις 4.447 αιτήσεις των παραγωγών (ΕΑΣ Λάρισας) ελέγχθηκαν οι 3.900 αιτήσεις ενώ εκκρεμούν άλλες 500 αιτήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε περαιτέρω έλεγχο για διάφορους λόγους π.χ. για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, για ελλιπή δικαιολογητικά κ.α.

Να σημειωθεί πως πέραν των 3.900 παραγωγών για τους οποίος, όπως προαναφέραμε έγινε η πληρωμή από την εφορία αλλά δεν κατεβλήθησαν από την ΕΑΣ Λάρισας, πληρώθηκαν άλλοι 17 συνεταιρισμοί, πέραν της ΕΑΣ Λάρισας, που αντιστοιχούν σε 1.600 αγρότες με το ποσό των περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις