ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Καλλιπεύκη το 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου

Το διήμερο 29 και 30 Ιουνίου

 

Το  Φεστιβάλ Αφήγησης είναι πια ένας θεσμός που καθιέρωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην περιοχή του Δήμου Τεμπών, με σταθερή έδρα κυρίως την Καλλιπεύκη.

 

Φέτος 11 χρόνια μετά από την πρώτη χρονιά(2003) η Οργανωτική Επιτροπή, ανανεωμένη και διευρυμένη με νέους φορείς συνδιοργάνωσης, προχωρεί στην πραγματοποίηση του 5ου Φεστιβάλ στις 29&30 Ιουνίου στην Καλλιπεύκη(30/6) και στον Παλαιό Παντελεήμονα(29/6), και καλεί το κοινό(ενήλικες και παιδιά), να αφουγκρασθεί πανάρχαιες ιστορίες «μες στον ανασασμό των φύλλων».

 

Το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου(Κατεύθυνση Λογοτεχνίας), ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης(ΠΟΦΑ), το ΚΠΕ Αν. Ολύμπου, το πρόγραμμα EUMOF, ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιπευκιωτών «Η Πατωμένη») και το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας, σε πείσμα των καιρών και των καταστάσεων, υπό την προεδρεία της Αναπληρώτριας καθηγήτριας του Παν. Θεσσαλίας, Τασούλα Τσιλιμένη, έχει σχεδιάσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με επιστημονικές ανακοινώσεις για τις «ιστορίες ζωής», αφηγήσεις παραμυθιών για τα δέντρα, απαγγελίες στίχων του Ομήρου, μουσική και τραγούδι, αλλά και 2ωρο Ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά.

 

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 29/6 στις 10:00 το πρωί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης(ΚΠΕ) στον Παλ. Παντελήμονα θα πραγματοποιηθούν επιστημονικές ανακοινώσεις και εργαστήρια. Την ίδια μέρα το βράδυ στις 21:00 στο θεατράκι του ΚΠΕ, καταξιωμένοι ηθοποιοί θα απαγγείλουν στίχους του Ομήρου στην ενότητα «Ο Όμηρος στις παρυφές του Ολύμπου». Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μουσική και τραγούδι από εξέχοντες καθηγητές του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας.

 

Το Σάββατο , 30 Ιουνίου, στις 11:00 στην Καλλιπεύκη και στον χώρο αναψυχής «Πατωμένη», στο παραμυθένιο ξέφωτο, θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες και παιχνίδια για παιδιά από φοιτήτριες του Π.Τ.Π.Ε. του Παν. Θεσσαλίας υπό την καθοδήγηση των μελών ΔΕΠ Μαγουλιώτη Α. και Κ. Μάγο και παράσταση θεάτρου σκιών από τις Κ. Ζησάκη και Ο. Παναγιώτου.

 

Το απόγευμα στις 19:00 στον ίδιο χώρο, την ενότητα θα ανοίξουν φοιτήτριες του Π.Τ.Π.Ε. με «αφηγήσεις του σώματος» με την καθοδήγηση της λέκτορας του πανεπιστημίου Μ. Τσουβαλά.

 

Τη σκυτάλη θα πάρουν οι αφηγητές για να ξετυλίξουν την» κόκκινη» κλωστή των παραμυθιών. Το πρόγραμμα θα κλείσει με κλαρίνο  από τους Κ. Τσανασίδη και Κ. Σκουμόπουλο.

 

Στόχος του φεστιβάλ είναι η απόλαυση μέσα από την αφήγηση, η ανάδειξη της εναλλακτικής μορφής επικοινωνίας και ψυχαγωγίας, η ένταξη της αφήγησης στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου ως μορφή επικοινωνίας και ενσυναίσθησης, η μύηση στην πανάρχαια αυτή τέχνη και στις ιστορίες που κρύβουν μυστικά,  ψέματα και αλήθειες, ρεαλισμό, φαντασία και συμβολισμό.

 

Για όσους θέλουν να μυηθούν στην τέχνη της προφορικής αφήγησης, στο συμβολισμό των παραμυθιών καθώς και στην αξιοποίηση της εξιστόρησης στην εκπαίδευση, έχουν προγραμματισθεί 3 εργαστήρια για ενήλικες. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση.

 

Η είσοδος στα δρώμενα του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη.

Για τα εργαστήρια απαιτείται δήλωση συμμετοχής καθώς  είναι βιωματικά και ο αριθμός  των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος. Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην κ. Στάμου, στο nstamou@ece.uth.gr και στο τηλ. 24210 74861 από 10:00-13:00 Δευτέρα έως Παρασκευή.

 

Συμμετέχουν οι εισηγητές πανεπιστημιακοί: Αγγελίδης Π., Σμυρναίος Αντ. και Κακάμπουρα Ρ.

Αφηγητές  : Λ. Λαμπρέλλη, Δ. Προύσαλης, Α. Θάνου & Π. Κούλελης, Ε. Ποιμενίδου-Χατζηδημητρίου, Ε. Γιαννούση, Κ. και Α. Ελευθεριάδης, Α. Πουλατσίδου.

Μουσικοί: Α. Τσέτσιλας, Κ. Μάτης

Ηθοποιοί: Π. Πελτεκοπούλου, Δ. Δακτυλάς

 

Το Φεστιβάλ τελεί  υπό την υποστήριξη του Δήμου Τεμπών.

 

Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι αναρτημένο στις ιστοσελίδες: www.uth.gr & www.pofa.ece.uth.gr

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις