ΕΛΛΑΔΑ

Οι μετεκλογικές συνεργασίες στο επίκεντρο

Εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης τα κόμματα στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές

Εν μέσω κλίματος έντονης αντιπαράθεσης, τα κόμματα μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις κάλπες της Κυριακής. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών και η συζήτηση για το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη, ωστόσο στο βάθος μαίνεται ένας πόλεμος με ανοιχτή ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει από το μεταναστευτικό και την εγκληματικότητα έως τις δηλώσεις του Ιφ. Αμυρά, περί αντάρτικου πόλης, που προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση.

Η σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μετωπική, με την Συγγρού να χρησιμοποιεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση Αμυρά και το θέμα των μεταναστών και την Κουμουνδούρου να κατηγορεί τη ΝΔ για «λάσπη και ψεύδη» που φθάνουν «στα όρια της γελοιότητας και στην απαξίωση της δημόσιας ζωής στη χώρα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης χαρακτήρισε «λαϊκιστή» και «καιροσκόπο» τον Αλέξη Τσίπρα, λόγω της επίσκεψής του στη ΓΑΔΑ, και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης προέτρεψε τη ΝΔ να ασχοληθεί με τις σημαντικές εξελίξεις στην Ευρώπη σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση.

Στη ΝΔ επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του θα βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη και αξιοποιούν σχετικά την επιστολή παραίτησης του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κόρινθο Νίκου Χανιά (πρώην αξιωματικού της Πυροσβεστικής και πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ), ο οποίος σημειώνει: «Είμαι πλέον σίγουρος ότι έστω και μία ώρα κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και το μέλλον των παιδιών μας».

Στην επιστολή Χανιά ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα, επισημαίνοντας ότι το θέμα του εν λόγω υποψηφίου δεν είναι πολιτικής/ ιδεολογικής φύσης, αλλά προσωπικό και συγκεκριμένα αφορά τη μη εκλογή του.

Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότερο η προεκλογική συζήτηση επικεντρώνεται στην επόμενη ημέρα των εκλογών και συγκεκριμένα στον τρόπο και το είδος κυβέρνησης που μπορεί να σχηματισθεί.

Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, προτάσσοντας 8 βασικά σημεία συμφωνίας, ωστόσο δεν παίρνει σαφή απάντηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του, τόνισε ότι ακόμη και με 151 βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνεργασίες, ενώ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr ο Γ. Δραγασάκης σημειώνει σε σχέση με «τη μεθόδευση της διαδικασίας μέσα από την οποία στη θέση του μνημονίου θα μπει ένα ανορθωτικό πρόγραμμα, ούτως ή άλλως, απαιτεί ένα σχεδιασμό. Άρα εδώ υπάρχει όχι μόνο περιθώριο αλλά και ανάγκη συζήτησης».

Η ΔΗΜΑΡ τάσσεται κατά μονομερών ενεργειών σε σχέση με την καταγγελία του μνημονίου και ζητά από το ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση του, ενώ ο Φ. Κουβέλης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και κυβέρνησης τεχνοκρατών, μιλώντας στο Mega το βράδυ της Δευτέρας.

Υπέρ συνεργασιών τάσσονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητώντας να βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς ανεβάζει ταχύτητα για την διεκδίκηση της πρωτιάς και από πλευράς ΝΔ μόνο ο Δ. Αβραμόπουλος και η Ντ. Μπακογιάννη δέχονται ότι θα μπορούσε να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Την Τρίτη, ο Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την ασφάλεια και την παράνομη μετανάστευση στις 17:00 στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα δίνει τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου.

(in.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις