ΕΛΛΑΔΑ

Επιμένουν τα σενάρια «εξόδου» της Ελλάδας από το ευρώ

Η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης επεξεργάζεται σχέδιο αποφυγής επέκτασης της κρίσης

Το σενάριο που κυκλοφόρησε μέσω Reuters πως η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών δηλαδή εξέτασαν το σχέδιο για να αποφευχθεί η επέκταση της κρίσης και στις υπόλοιπες χώρες σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μπορεί επισήμως να διαψεύδεται, ωστόσο η διάψευση δεν αρκεί για να καταλαγιάσει ο θόρυβος που προέκυψε.

Χθες το απόγευμα το «Reuters» σε τηλεγράφημά του έκανε λόγο για την ύπαρξη σεναρίων στην ευρωζώνη, όπου μεταξύ άλλων προβλέπουν τον περιορισμό αναλήψεων χρημάτων από τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου, πηγές του συγκεκριμένου ρεπορτάζ αποτελούσαν «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι» που δεν κατονομάζονταν.

Παράλληλα το σχέδιο προβλέπει ακόμη και περιορισμό των μετακινήσεων Ελλήνων πολιτών μέσω αναστολής της συνθήκης Σεγκεν σε πρώτη φάση, αλλά και περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων από και προς την Ελλάδα.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής επιτροπής σχολίασε απλά πως ένα τέτοιο σχέδιο δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του, αντίδραση που χαρακτηρίστηκε μάλλον “χαλαρή” ως διάψευση, ενώ οι φήμες αναφέρουν πως αξιωματούχοι λένε μεν πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι απευκταία, αλλά συμπληρώνουν πως τα παραπάνω είναι ένα σχέδιο για το χειρότερο σενάριο για το οποίο η ευρωζώνη οφείλει να είναι προετοιμασμένη.

“Αυτές δεν είναι πολιτικές συζητήσεις, είναι συζητήσεις ανάμεσα σε οικονομικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο” είπε άλλη πηγή, ενώ τρίτος αξιωματούχος σύμφωνα πάντα με το Reuters δήλωσε ότι εξετάζεται ακόμα κατά πόσον υπάρχει νομική βάση για την επιβολή τέτοιων ακραίων μέτρων.

Πολλοί είναι εκείνοι που συμπληρώνουν πως ακόμη και η εσπευσμένη προσπάθεια στήριξης των Ισπανικών τραπεζών κινείται προς την ίδια κατεύθυνση υπό τον φόβο πως μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει σοβαρό τραπεζικό πρόβλημα σε ολόκληρη της ευρωζώνη.

Λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 17ης Ιουνίου, όλα δείχνουν τελικά πως το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Την ίδια ώρα στέλεχος της Moody’s προειδοποιεί πως σε ένα ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, θα έχει ως συνέπεια, δύο γενιές Ελλήνων να υποφέρουν.

(newsit.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις