ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Συζήτησαν τα προβλήματα κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων

Στις φυλακές του Βόλου και της Λάρισας κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ

Τις φυλακές Ανηλίκων στο Βόλο και την Αγροτική Φυλακή Κασσαβέτειας  επισκέφθηκε το Σάββατο 9/6 κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ.  αποτελούμενο από τους υποψήφιους βουλευτές Κώστα Πουλάκη,  Μαρίνα Χουρδάκη – Ανδρίτσου και Ελένη Ανδριοπούλου, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. Πέτρο Παπαγεωργίου και Πάνο Γεωργιάδη, και το μέλος του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα Τάκη Πολίτη, ενώ την Κυριακή 10/6 κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. αποτελούμενο από τις υποψήφιες βουλευτές Ελένη Ανδριοπούλου και Κρυσταλλία Μακατού, καθώς και το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. Πέτρο Παπαγεωργίου, επισκέφθηκε τη Δικαστική Φυλακή Λάρισας.

Τα προβλήματα που τέθηκαν τόσο από τους κρατούμενους, όσο και από τους Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους και τις Διευθύνσεις των Φυλακών είναι χρόνια συσσωρευμένα.

Ο υπερπληθυσμός στις περιπτώσεις της Φυλακής Ανηλίκων και της Δ.Φ. Λάρισας αποτελούν το σημαντικότερο ζήτημα: Αυτή τη στιγμή στη Φυλακή Ανηλίκων όπου η χωρητικότητα είναι στριμωγμένα 128 θέσεις κρατούνται 137 άτομα, ενώ στη Φυλακή Λάρισας όπου η χωρητικότητα είναι 550 θέσεων, κρατούνται 900!

Από την άλλη πλευρά, στην Αγροτική Φυλακή Κασσαβέτειας όπου θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότεροι κρατούμενοι και επομένως θα υπήρχε και πολύ μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες όχι μόνο της εν λόγω φυλακής αλλά και άλλων, βρίσκονται μόλις 90 κρατούμενοι.

Οι τεράστιες ελλείψεις λόγω των περικοπών στις κρατικές χρηματοδοτήσεις ήταν ένα ζήτημα που τέθηκε σε όλες τις φυλακές. Οι Διευθύνσεις των Φυλακών στηρίζονται στη φιλανθρωπία και την αλληλεγγύη διαφόρων οργανώσεων και της εκκλησίας, προκειμένου να μπορέσουν να στηρίξουν τους άπορους κρατούμενους. Ακόμα και τα συσσίτια είναι πλέον μισά και ποιοτικά πολύ κατώτερα σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια.

Οι άδειες των κρατουμένων που δίνονται φειδωλά, οι μεγάλες υποδικίες και οι μεγάλες καθυστερήσεις στα Εφετεία, οι εξοντωτικές ποινές, τα επίσης εξοντωτικά πρόστιμα, τα πειθαρχικά και οι εξευτελιστικές έρευνες, ήταν μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα που τέθηκαν από την πλευρά των κρατουμένων.

Από την πλευρά των Διευθύνσεων τέθηκαν ζητήματα έλλειψης ειδικού προσωπικού (κοινωνικοί λειτουργοί, ιατροί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικό προσωπικό κλπ), μεγάλων περικοπών των μισθών (μέχρι και 40%)  και συνταξιοδοτήσεων των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων οι οποίες δεν αναπληρώνονται με νέες προσλήψεις.

Στο πλαίσιο της συνάντησης οι υποψήφιοι βουλευτές και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. και του Δικτύου για τα Κοινωνικά και πολιτικά Δικαιώματα, τόνισαν ότι είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής βούλησης, ώστε η απαράδεκτη κατάσταση στις ελληνικές φυλακές να αλλάξει ριζικά. Με τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή τους, ένα Σωφρονιστικό Σύστημα που δεν θα εξοντώνει τους ανθρώπους, αλλά αντίθετα θα τους στηρίζει και θα τους βοηθά στο να επαναπροσανατολιστούν και να επανενταχθούν στην κοινωνία, είναι εφικτό.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις