ΛΑΡΙΣΑ

«Θωρακίζεται» αντιπλημμυρικά το Δαμάσι

Την υλοποίηση ενός έργου που στοχεύει στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Δαμασίου ξεκινά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση δημοπράτησης του ενταγμένου στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργου: «Κατασκευή Αντιπλημμυρικών Έργων στο Δ.Δ Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου», προϋπολογισμού 1.700.000,00 € (με ΦΠΑ).

Το αντικείμενο του έργου είναι η διευθέτηση του χειμμάρου Γαλουγάβρα με σκοπό την αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού του Δ.Δ. Δαμασίου του Δήμου  Τυρνάβου. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την απομάκρυνση των φερτών υλικών από τις κοίτες και τα πρανή του χειμάρρου και τη διαμόρφωση των κοιτών με τραπεζοειδή και ορθογωνική διατομή, με επίπεδο πυθμένα.

Όπως τόνισε ο κ. Αγοραστός: «Με το έργο αυτό δίνουμε λύση στα συχνά φαινόμενα υπερχείλισης των ρεμάτων που παρατηρούνταν κατά το παρελθόν. Θωρακίζουμε την αντιπλημμυρική προστασία του Δαμασίου,  ενώ παράλληλα προστατεύουμε το περιβάλλον και παρεμβαίνουμε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων που ταλαιπωρούν την περιοχή».

Αναλυτικότερα, ο πυθμένας του ρέματος και τα κατακόρυφα πρανή των ορθογωνικών διατομών θα είναι διαμορφωμένα με συρματόπλεκτα κιβώτια ύψους0,50 mαπό γαλβανισμένο σύρμα ενώ τα κεκλιμένα πρανή των τραπεζοειδών διατομών θα είναι διαμορφωμένα με συρματόπλεκτα κιβώτια ύψους0,50 mαπό σύρμα επενδεδυμένο με PVC.

Στις τραπεζοειδείς διατομές τα ανώτερα0,10 mτων πρανών θα γεμίσουν με φυτική γη στην οποία θα ανακατευθούν κατάλληλοι σπόροι χόρτου ώστε να εξασφαλισθεί ότι τουλάχιστον οι παρειές της διατομής θα είναι πράσινες και αισθητικά αποδεκτές.

Επιπλέον η ανώτερη επιφάνεια θα επενδυθεί και με γεωύφασμα με στόχο την αποφυγή διαβρωτικών φαινομένων. Κάτω από τα συρματόπλεκτα κιβώτια, σε όλες τις διατομές, θα τοποθετηθεί γεωύφασμα με στόχο τον διαχωρισμό του υποστρώματος από τα συρματόπλεκτα κιβώτια.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση του σχετικού Διαγωνισμού από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας που είναι  ο Φορέας υλοποίησης του έργου, με Δικαιούχο την Περιφέρεια Θεσσαλίας.  Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. στις 11/04/2012 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.).

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις