ΕΛΛΑΔΑ

Διευκρινίσεις του υπ.Οικονομικών για τις δηλώσεις

Η εισροή εσόδων στα ταμεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, θα γίνει νωρίτερα από πέρυσι λόγω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής –για πρώτη φορά– υποβολής των δηλώσεων για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (με εξαίρεση τους συνταξιούχους) και για όλους τους επιτηδευματίες.

Τα παραπάνω διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του αναφορικά με την παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα, μέχρι τις 16 Ιουλίου.

Αυτό αναμένεται επειδή, σε αντίθεση με τις χειρόγραφες δηλώσεις για τις οποίες απαιτείται μεγάλος χρόνος επαλήθευσης και καταχώρισης στο σύστημα, οι ηλεκτρονικές δηλώσεις εκκαθαρίζονται αυτόματα, γεγονός που βοηθά στην άμεση βεβαίωση του φόρου αλλά και στη διευκόλυνση των διεκπεραιώσεων και ελεγκτικών επαληθεύσεων.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι έντεκα μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, είχαν υποβληθεί μόνον 492.869 ηλεκτρονικές και 81.306 χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις επί συνόλου περίπου 5,5 εκατ. Η νέα λήξη της προθεσμίας είναι νωρίτερα από την αντίστοιχη περυσινή.
Αναφορικά με την ολιγοήμερη παράταση για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων (ΑΕ, ΕΠΕ κλπ), μέχρι τις 8 Ιουνίου, το υπουργείο διευκρινίζει ότι αυτή αφορά αποκλειστικά στην ηλεκτρονική υποβολή αριθμού δηλώσεων που δεν είχαν υποβληθεί.

Η ηλεκτρονική υποβολή αυτών των δηλώσεων διευκολύνει το Υπουργείο Οικονομικών στην άμεση καταχώριση αυτών και την επίτευξη του στόχου των άμεσων διασταυρώσεων.

Το υπουργείο προτρέπει τους φορολογούμενους στη σταδιακή υποβολή των δηλώσεων, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις