ΛΑΡΙΣΑ

Απεντάχθηκαν από το ΠΔΕ 452 έργα στην περιφέρεια Θεσσαλίας

«Έπρεπε»  να αποδεσμευθούν πόροι προκειμένου να διατεθούν σε άλλες ανάγκες του κράτους …

Εκτός Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων βγαίνουν 452 έργα και δράσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Ανάπτυξης, στις αρχές Μαΐου.

Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι η λίστα περιλαμβάνει έργα όπως η κατασκευή και ολοκλήρωση εθνικών οδών Λάρισας-Κοζάνης, Τρικάλων-Άρτας μέχρι δράσεις και δομές, όπως τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Το πλήθος των έργων που απεντάσσονται ανέρχεται σε περίπου 9.000, σε όλη την Ελλάδα, με συνολικό προϋπολογισμό περί τα 17 δισ. ευρώ –σχεδόν, δηλαδή, ένα Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Να σημειωθεί ότι η Θεσσαλία καταλαμβάνει την τρίτη θέση, αναφορικά με το πλήθος των έργων που «χάνει», μετά την Κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο.

Στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να αποδεσμευτούν πόροι από το ΠΔΕ, προκειμένου να διατεθούν αλλού. Από τα 8.937 έργα που απεντάχθηκαν, τα 5.409 (ποσοστό 60,5%) εμφανίζονται να έχουν προγραμματιστεί πριν από το 2010 και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι έργα καποδιστριακών δήμων, νομαρχιών.

Τα 1.391 από τα 5.409 είναι ανενεργά έργα των υπουργείων, που αφορούν δήμους και περιφέρειες. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων αυτών ανέρχεται σε 17 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν πληρωθεί τα 10,4 δισ. ευρώ, σε έργα που ξεκίνησαν, ενώ βρίσκονται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι ανάμεσα στα «ανενεργά» έργα που θα γίνονταν ή θα ολοκληρώνονταν στην περιφέρεια Θεσσαλίας περιλαμβάνονται η εθνική οδός Λάρισας- Φαρσάλων, η εθνική οδός Λάρισας-Κοζάνης, η μελέτη της εθνικής οδού Τρικάλων-Άρτας, η δυτική παράκαμψη της Λάρισας, πάρα πολλά έργα σε διάφορους μικρούς δήμους που αφορούσαν στη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και δομών που θα γίνονταν στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, πάρα πολλά αρδευτικά έργα και έργα διαχείρισης υδάτων, αρκετά έργα που αφορούν στις δομές «Βοήθεια στο Σπίτι», σε διάφορους δήμους, αναπλάσεις επίσης σε αρκετούς μικρούς δήμους, ακόμη και η μελέτη για την παράκαμψη Αγιοκάμπου-Σωτηρίτσας-Βελίκας (με κωδικό ένταξης από το 2004), πάρα πολλά έργα και δράσεις συμβουλευτικής και δικτύωσης, πάρα πολλά έργα και δράσεις στο πλαίσιο του Interreg III.

Το πιο παλιό, χρονικά, έργο που απεντάσσεται από το ΠΔΕ είναι η παράκαμψη Καρδίτσας (από το 2000), και το νεότερο, χρονικά, είναι η κατασκευή της γέφυρας Νίκαιας-Λάρισας (από το 2008).

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ Μαρία Μίχου) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις