ΛΑΡΙΣΑ

Προτεραιότητα για την επιστροφή ΦΠΑ στους πληγέντες αγρότες του Δήμου

Αίτημα του Δημάρχου Κιλελέρ προς τους υπευθύνους των εφοριών της Λάρισας

Να δοθεί άμεση προτεραιότητα, κατ’ εξαίρεση του υπηρεσιακού πρωτοκόλλου, στον έλεγχο – επανέλεγχο των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών στις περιοχές του Δήμου Κιλελέρ που επλήγησαν από το χαλάζι και τις πλημμύρες του περασμένου Σαββάτου, ώστε να εξοφληθούν εντός των επόμενων ημερών, ζήτησε ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε την Τετάρτη με τον προϊστάμενο της Γ΄ ΔΟΥ Λάρισας, κ. Μιχάλη Τζιαγκάνα και τον υποδιευθυντή Φορολογίας της Α΄ ΔΟΥ Λάρισας, κ. Γιώργο Εμμανουήλ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κομήτσας υπογράμμισε ότι οι αγρότες της περιοχής επλήγησαν ανεπανόρθωτα από την πρόσφατη θεομηνία και οφείλει η πολιτεία να αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της εξασφαλίζοντας ότι θα εισπράξουν άμεσα την επιστροφή του ΦΠΑ με την οποία και θα μπορέσουν να πάρουν μία ανάσα χρηματοδοτώντας τις εκμεταλλεύσεις τους και τυχόν επανασπορά στις βαμβακοκαλλιέργειες, που καταστράφηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι φέτος πολλοί αγρότες δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για τις αλλαγές στη διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ με αποτέλεσμα να αναζητούν τώρα διάφορα παραστατικά που τους ζητούνται από τις ΔΟΥ, αποδίδοντας την εν λόγω κατάσταση στην άγνοια των παραγωγών και όχι σε οποιαδήποτε σκοπιμότητα.

Ο δήμαρχος Κιλελέρ επισήμανε ότι οι αγρότες επιζητούν τον έλεγχο και την τιμωρία όσων εμφανίζουν ψεύτικα στοιχεία για να εξαπατήσουν το κράτος «αλλά σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει αυτό να εγείρει προβλήματα στην ομαλή καταβολή του ΦΠΑ προς τους τίμιους και συνεπείς παραγωγούς, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία».

Ακόμη, κατέστησε σαφές σε σχέση με τη διάταξη για την ασφαλιζόμενη αξία κάθε προϊόντος ότι αυτή δε θα πρέπει να λειτουργήσει ως «τιμωρία» για τους αγρότες που επενδύουν στα χωράφια τους και πετυχαίνουν μεγάλες παραγωγές θέτοντας όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες προ των ευθυνών τους.

«Τα 500 – 600 κιλά σιτάρι / στρέμμα είναι μία πολύ συνηθισμένη παραγωγή στα χωριά μας και αυτοί οι αγρότες πρέπει να επιβραβεύονται και όχι να εισπράττουν τελευταίοι τα χρήματα του ΦΠΑ» τόνισε ο κ. Κομήτσας.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη των δύο ΔΟΥ ενημέρωσαν ότι μόνο η Γ΄ ΔΟΥ Λάρισας παρέλαβε μέχρι στιγμής και ολοκληρώνει σε πρώτη φάση την επεξεργασία 8.000 αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ με την πλειοψηφία των αγροτών να βρίσκονται σε διαδικασία εξόφλησης.

Κατά τον κ. Τζιαγκάνα, ολοκληρώνεται άμεσα η πρώτη φάση του ελέγχου των αιτήσεων ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και η δεύτερη φάση του επανελέγχου για τις αιτήσεις αγροτών, που θα κληθούν να προσκομίσουν πρόσθετα στοιχεία. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η όλη διαδικασία θα κυλήσει ομαλά και ότι οι παραγωγοί θα πληρωθούν κανονικά, με την ολοκλήρωση του επανελέγχου.

Στη συνάντηση έδωσαν το παρόν ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ, κ. Βασίλης Χατζούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κιλελέρ, κ. Χρήστος Χατζούλης και Δημήτρης Τσικόπουλος και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας, κ. Αντώνης Ρεντζιάς, οι οποίοι επισήμαναν την αγωνία εκατοντάδων αγροτών, που δεν έχουν εισπράξει ακόμη την επιστροφή του ΦΠΑ, ζητώντας να επιταχυνθεί η διαδικασία στην καταβολή του και να μην εγείρονται γραφειοκρατικά κωλύματα από πλευράς των κρατικών υπηρεσιών.

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Κιλελέρ θα θίξει το ζήτημα της επιτάχυνσης στην εξόφληση του ΦΠΑ, όπως και της άμεσης καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες από τη θεομηνία του περασμένου Σαββάτου, στη συνάντηση που θα έχει το πρωί της Παρασκευής με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ν. Μαραβέγια.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις