ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Χαλάζι σε μέγεθος στραγαλιού έπληξε τη Μαγνησία

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες μήλων, βερίκοκων, αχλαδιών και κερασιών

Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού από την ανοιξιάτικη καταιγίδα που έπληξε χθες το μεσημέρι το Βόλο, ενώ στη Δράκεια, στα Χάνια και στο Ανατολικό Πήλιο έπεσε χαλάζι σε μέγεθος στραγαλιού, που προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες μήλων, βερίκοκων, αχλαδιών και κερασιών.

Ήδη σήμερα αναμένεται κλιμάκιο γεωπόνων του ΕΛΓΑ, για να εκτιμήσει τις καταστροφές, ενώ αναμένεται να φανεί και η πλήρης εικόνα της καταστροφής.

Στη Δράκεια έσπευσαν ο αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας και οι αντιδήμαρχοι Βόλου Χαράλαμπος Τσαμπάζης και Αγριάς – Αρτέμιδας Νίκος Στόικος, ενώ στη συνέχεια οι αντιδήμαρχοι πήγαν και στην περιοχή προς Χάνια όπου υπάρχει ο κύριος όγκος μηλοκαλλιέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμπάζη, το χαλάζι είχε το μέγεθος στραγαλιού, ωστόσο φαίνεται να μην προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες, αφού η χαλαζόπτωση ήρθε σε δύο … φάσεις και διήρκησε πέντε λεπτά στην πρώτη περίπτωση και δέκα λεπτά στη δεύτερη.

Σύμφωνα με τον Νίκο Στόικο, από την πρώτη αυτοψία που έγινε, φαίνεται ότι υπάρχει καταστροφή στις μηλοκαλλιέργειες σε ποσοστό περίπου 70%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας Νίκο Κάπελα η χαλαζόπτωση ήταν καταστροφική, με χαλάζι σε μέγεθος στραγαλιού και δημιούργησε λευκό πέπλο.

Ο κ. Κάπελας, εκτίμησε ότι καταστράφηκαν περίπου 600 τόνοι μήλα, 100 τόνοι αχλάδια και 50 τόνοι κεράσια. «Περίπου 80 παραγωγοί έχασαν τις καλλιέργειές τους» δήλωσε ο κ. Κάπελας, ο οποίος πρόσθεσε ότι σήμερα θα ενημερωθεί ο ΕΛΓΑ προκειμένου οι παραγωγοί να προχωρήσουν σε αναγγελίες ζημιών.

Σήμερα επίσης, κλιμάκιο γεωπόνων αναμένεται να προχωρήσει σε εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες που αφορούν κυρίως σε κεράσια, αχλάδια, μήλα και βερίκοκα.

Στο Βόλο

Χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά της ώρας, πριν η καταρρακτώδης βροχή που έπεσε στο Βόλο, μετατρέψει δρόμους και πεζοδρόμια της πόλης σε «ποτάμια».

Ευτυχώς η διάρκεια της βροχής ήταν μικρή κι έτσι δεν σημειώθηκαν μεγάλα προβλήματα στον κεντρικό ιστό, πλην από κάποια φρεάτια που δεν κατάφεραν να απορροφήσουν το μεγάλο και ξαφνικό όγκο του νερού, με αποτέλεσμα ειδικά μηχανήματα, συνέλεξαν τις φερτές ύλες, σε διάφορα σημεία της πόλης.

(magnesianews.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις