ΛΑΡΙΣΑ

Σύσκεψη της ΕΟΑΣΝΛ για το χαλάζι στον Πλατύκαμπο

Ευρεία σύσκεψη της ΕΟΑΣΝΛ πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη στο πρώην Δημαρχείο Πλατυκάμπου με παραγωγούς που επλήγησαν από την σφοδρή χαλαζόπτωση στα δημοτικά διαμερίσματα Γαλήνης, Γλαύκης, , Νίκαιας, Πλατυκάμπου, Χάλκης του Δήμου Κιλελέρ.

Αποκλειστικό θέμα της σύσκεψης ήταν η διατύπωση των αιτημάτων και η αγωνιστική διεκδίκηση τους με στόχο δίκαιες, έγκαιρες και άμεσες αποζημιώσεις αφού η καταστροφή είναι ολοκληρωτική στο 100% της παραγωγής σε βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, σκόρδα, ρεβίθια, αμπέλια και βιομηχανική τομάτα.

Εκφράστηκε ο προβληματισμός πως η επανασπορά στο βαμβάκι δεν θα αποδώσει καθώς στα πιο πολλά χαλαζοχτυπημένα κτήματα οι παραγωγοί θα αργήσουν να μπουν και να κάνουν την επανασπορά εξαιτίας του μεγάλου όγκου νερού και λάσπης που βρίσκεται στα χωράφια. Ως συνέπεια αυτής της καθυστέρησης θα υπάρχει μειωμένη παραγωγή βαμβακιού και επίσης ότι θα υπάρξει αυξημένη δραστηριότητα και ζημιά από το πράσινο σκουλήκι. Οι παραγωγοί θα κάνουν όλα τα καλλιεργητικά έξοδα χωρίς να τα καλύψουν από την μειωμένη παραγωγή που θα συγκομίσουν.

Προτάθηκε ως εναλλακτικό αίτημα, αντί επανασποράς,  να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για το σύνολο των καλλιεργητικών  εξόδων που έχουν κάνει ως τώρα με οριζόντια αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στα χωράφια που έχουν πληγεί και παράλληλα να διασφαλιστεί με πολιτική απόφαση ότι θα εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση για το 2012 μέσω χαρτογράφησης των χωραφιών που έχουν υποστεί την χαλαζόπτωση.

Για τα υπόλοιπα προϊόντα που έχουν υποστεί ζημιές από το χαλάζι, να υπάρχουν έγκαιρες και δίκαιες εκτιμήσεις κάτι το οποίο προϋποθέτει την ενίσχυση του ΕΛΓΑ με γεωτεχνικό προσωπικό ώστε να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί γιατί ήδη υπάρχουν 3 Δήμοι στην Λάρισα που έχουν υποστεί χαλαζόπτωση.  Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να δοθούν οι αποζημιώσεις το γρηγορότερο δυνατό στους παραγωγούς καθώς δεν έχουν πλέον εισόδημα να εισπράξουν.

Επίσης η σύσκεψη κατέληξε στα παρακάτω αιτήματα:

* Να δοθεί χρηματικό επίδομα στους πληγέντες για να μπορέσουν να καλύψουν τις άμεσες και ζωτικές οικονομικές  ανάγκες τους στο διάστημα μέχρι να πάρουν τις αποζημιώσεις.

* Να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση και οι βαμβακοπαραγωγοί οι οποίοι, λόγω των ζημιών, δεν θα  καλύψουν το παραγωγικό πλαφόν που έχει τεθεί.

* Να ενταχθούν οι πληγείσες περιοχές στο σύστημα εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας.

* Να αλλάξει ο αναχρονιστικός νόμος του ΕΛΓΑ που είναι πασιφανές ότι δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των αγροτών και των αλλαγών στις κλιματολογικές συνθήκες.  Απαιτούμε δημόσιο ΕΛΓΑ, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα καλύπτει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους καθώς και το κεφάλαιο και θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Σαρρή, του ζητήσαμε να επισκεφτεί τον Δήμο Κιλελέρ ώστε να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής και του προτείναμε να πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη με την συμμετοχή και των πληγέντων αγροτών ώστε να συζητηθούν όλες οι προτάσεις και του θέσαμε τους προβληματισμούς μας. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα την περιοχή ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του τρόπου αποζημίωσης των παραγωγών. Θα υπάρξει και νέα τηλεφωνική επικοινωνία ώστε να οριστικοποιήσουμε ότι θα επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές.

Ανάλογη τηλεφωνική επικοινωνία και πρόσκληση θα απευθύνουμε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να επισκεφτεί την περιοχή και να συμμετέχει σε σύσκεψη που θα καλέσει η ΕΟΑΣΝΛ την Τρίτη 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Πλατυκάμπου.

Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους αγρότες,  τους αρμόδιους φορείς, τις Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές, όλους τους υποψήφιους βουλευτές του Νομού ώστε να συμμετέχουν και να δεσμευτούν για την ικανοποίηση των αιτημάτων που θέτουμε.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις