ΛΑΡΙΣΑ

Δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις για τις καταστροφές

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας μετά τη θεομηνία του περασμένου Σαββάτου

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης επισημαίνονται τα εξής :

«Οι ευρείας έκτασης καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία – σφοδρή βροχή και χοντρό χαλάζι – του περασμένου Σαββάτου, 26 Μάη, σε μια τεράστια γεωργική έκταση στους νομούς Λάρισας και Τρικάλων, (σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις επλήγησαν, συνολικά, κοντά στις 200.000  στρέμματα), απειλούν να δώσουν το «τελειωτικό χτύπημα» και το «μοιραίο σπρώξιμο» σε χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, που, ήδη, βρίσκονται στο «χείλος του γκρεμού», λόγω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που συρρικνώνει το εισόδημά τους και τους οδηγεί στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα και εξαιτίας των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που λαμβάνουν, από κοινού και σε συνεννόηση, η τρόικα και οι ελληνικές κυβερνήσεις, εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας.

Χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά στις πληγείσες περιοχές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το παραμικρό εισόδημα, φέτος, αφού, σε πολλές περιπτώσεις, η ζημιά είναι ολοκληρωτική και μη αναστρέψιμη.

Τέτοιες είναι οι καταστροφές στα σιτηρά, στο καλαμπόκι, στη βιομηχανικά ντομάτα, στα αμπέλια, στα ρεβύθια, τις φακές, στις  πατάτες, στα κρεμμύδια, στα σκόρδα και άλλες καλλιέργειες, για τις οποίες δεν υπάρχει, πλέον, ούτε και το χρονικό περιθώριο της επανασποράς.

Αλλά και στο βαμβάκι η επανασπορά είναι πολύ δύσκολη και λόγω των περιορισμένων χρονικών περιθωρίων, αλλά και εξαιτίας των νέων πολλών εξόδων που απαιτούνται.

Είναι, λοιπόν, άμεση και ζωτική ανάγκη οι πληγέντες παραγωγοί να αποζημιωθούν για τις καταστροφές από τη θεομηνία, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους που θα μείνουν χωρίς εισόδημα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας απαιτεί:

* Να γίνουν έγκαιρα δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών και  να ενισχυθεί με γεωτεχνικό προσωπικό ο ΕΛΓΑ ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

* Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες και για το σύνολο της ζημιάς.

* Να δοθεί χρηματικό επίδομα στους πληγέντες για να μπορέσουν να καλύψουν τις άμεσες και ζωτικές οικονομικές  ανάγκες τους στο διάστημα μέχρι να πάρουν τις αποζημιώσεις.

* Να δοθεί, προκαταβολικά, το ποσό που αντιστοιχεί στα έξοδα επανασποράς σε όσους αγρότες θελήσουν να ξανασπείρουν τα χωράφια τους και να αναπληρωθεί το εισόδημα που θα χάσουν σε σχέση με εκείνο που θα εισέπρατταν αν δεν είχε πληγεί από τη θεομηνία η παραγωγή τους,

* Να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση και οι βαμβακοπαραγωγοί οι οποίοι, λόγω των ζημιών, δεν θα  καλύψουν το παραγωγικό πλαφόν που έχει τεθεί.

* Να ενταχθούν οι πληγείσες περιοχές – κι όλη η Θεσσαλία – στο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας.

Με αφορμή  αυτή την καταστροφή από τη θεομηνία ξανάρχεται στην επιφάνεια η πρόταση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, (ΠΑΣΥ), για ένα άλλο ΕΛΓΑ, αποκλειστικά δημόσιο, που θα καλύπτει το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις ασθένειες. Ο τελευταίος νόμος για τον ΕΛΓΑ που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε, μαζί με την ΝΔ, στη Βουλή, καθόλου δεν εξυπηρετεί τις  ανάγκες των αγροτών.

Ο ΕΛΓΑ ζητάει από τους αγρότες πάρα πολλά χρήματα – το γνωστό χαράτσι των αυξημένων αγροτικών ασφαλίστρων – χωρίς να προσφέρει την ασφαλιστική κάλυψη και την αποζημίωση που χρειάζονται και δικαιούνται οι ασφαλισμένοι. Κι όταν οι παραγωγοί αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι, δεν διστάζει να παρανομήσει και τους το πάρει «με το στανιό», βάζοντας χέρι στα βιβλιάρια που έχουν στην Αγροτική Τράπεζα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της Θεσσαλίας να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΥ κι αγωνιστικά να διεκδικήσουν όλα όσα δικαιούνται οι πληγέντες από την θεομηνία. Ταυτόχρονα, όπως τους καλεί η ΠΑΣΥ, να συνεχίσουν την πάλη για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, έξω από τα δόκανα της ΕΕ, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού. Και με την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές να στείλουν το μήνυμα πως έμαθαν και ξέρουν, πλέον, καλά ποιοι είναι οι εχθροί τους και ποιος στέκεται πάντα στο πλευρό τους».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις