ΛΑΡΙΣΑ

Στη Χάλκη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ

Δεκάδες αγρότες έδωσαν το πρωί της Τρίτης το παρόν σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  στη Χάλκη με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ και με τη συμμετοχή του δημάρχου Κιλελέρ, κ. Ρίζου Κομήτσα και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλελέρ, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την εξατομίκευση των ζημιών στις καλλιέργειες της περιοχής από τη θεομηνία του περασμένου Σαββάτου και την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Ο δήμαρχος Κιλελέρ υπογράμμισε εκ νέου απευθυνόμενος προς τα στελέχη του ΕΛΓΑ ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και για ολιγωρίες στην καταβολή των αποζημιώσεων αλλά και στην κάλυψη του κόστους επανασποράς για τη βαμβακοκαλλιέργεια.

«Οι αγρότες μας δικαίως αγωνιούν για το πώς θα «τρέξει» η όλη διαδικασία. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αναβλητικότητα τόσο από τον ΕΛΓΑ όσο και από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» τόνισε ο κ. Κομήτσας και συνέχισε:

«Οι παραγωγοί μας πρέπει να πάρουν άμεσα μία προκαταβολή των χρημάτων που θα πρέπει να τους καταβληθούν με τη διαφορά της προσόδου στο βαμβάκι, αφού είναι σαφές ότι σε περίπτωση επανασποράς μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, η παραγωγή δεν πρόκειται να ξεπεράσει, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα 100 κιλά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κινδυνεύουν να μη βγάλουν ούτε τα έξοδα και να καλύψουν το κόστος παραγωγής τους.

Για την επανασπορά τα 30 ευρώ/ στρέμμα που ζητάμε, πρέπει να καταβληθούν ταχύτατα. Επίσης, πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να καταστήσει σαφές, με απόφασή του, ότι για τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς δε θα ισχύσει το πλαφόν παραγωγής προκειμένου να εισπράξουν φέτος τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Εξάλλου, πρέπει σε συνεργασία με τις ΔΟΥ να προχωρήσει έως το τέλος της εβδομάδας η καταβολή της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες μας, καθώς πρόκειται για χρήματα που όχι μόνο τα δικαιούνται αλλά τα έχουν και απόλυτη ανάγκη» κατέληξε ο δήμαρχος Κιλελέρ.

Οι αγρότες δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, εξαιτίας της ύπαρξης υπηρεσιακής κυβέρνησης και της προεκλογικής περιόδου και κάλεσαν όλα τα κόμματα να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου η θεομηνία που «χτύπησε» την περιοχή, να μην αποτελέσει την ταφόπλακα για τις εκμεταλλεύσεις τους.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις