ΛΑΡΙΣΑ

Κοινό πλαίσιο δράσης για τις ζημιές από το χαλάζι

Το διεκδικητικό και υποστηρικτικό πλαίσιο δράσης για την αντιμετώπιση της θεομηνίας που έπληξε το νομό ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα το πρωί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις πάνω από 200.000 στρέμματα καλλιεργειών επλήγησαν από το χαλάζι και την έντονη βροχόπτωση.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιοχές του Δήμου Κιλελέρ και η ευρύτερη κτηματική περιφέρεια του Δήμου Λαρισαίων. Σιτηρά, κριθάρι, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, καλαμπόκι, αμπέλια, ψυχανθή (φακή, ρεβύθι), βίκος, είναι τα φυτά που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές, με το βαμβάκι ως η δυναμικότερη καλλιέργεια της περιοχής να εκτείνεται σε 70.000-80.000 στρέμματα. Ωστόσο το σιτάρι, η βιομηχανική ντομάτα και τα ψυχανθή είναι εκείνα τα προϊόντα όπου η ζημιά είναι καθολική. Ζημιές υπάρχουν ακόμη και στην πόλη της Λάρισας όπου σπίτια, καταστήματα, αλλά και αποθήκες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες», ζήτησε με δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός ενώ τόνισε ότι πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία των εκτάκτων συνθηκών όπου προβλέπει αποζημιώσεις και για τους πολίτες και τους επαγγελματίες της Λάρισας και των γύρω Δημοτικών Διαμερισμάτων που υπέστησαν ζημιές στα ακίνητά τους.

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα τείνουν να γίνουν πλέον μόνιμα, συνεπώς πρέπει να αλλάξει και η φιλοσοφία του ΕΛΓΑ προς την κατεύθυνση αυτή. Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως και είχαμε τονίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ θα δημιουργήσει προβλήματα, ποτέ όμως δεν είναι αργά. Ήρθε η ώρα να αλλάξει ο κανονισμός αυτός».

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι πρέπει να γίνει γρήγορα η καταγραφή των ζημιών που υπάρχουν στις καλλιέργειες. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή πρέπει να σκύψει με σεβασμό και ενδιαφέρον στον αγροτικό κόσμο ο οποίος περνάει δύσκολες ώρες, βλέπει το εισόδημα του να έχει μειωθεί, έχουν ακριβύνει όλα τα αγροεφόδια, το πετρέλαιο κ.α. και οπωσδήποτε πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα. Εμείς προτείνουμε μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΟΣΔΕ να δοθεί μία προκαταβολή σε εκείνους τους αγρότες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη Θεσσαλία και να επιστραφεί άμεσα και ο ΦΠΑ».

Για την πόλης της Λάρισας ο κ. Αγοραστός εξέφρασε την θέση του ότι είναι ανάγκη να καταγραφούν και οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και εμπορεύματα για να αντιμετωπιστεί το θέμα, ίσως από την πρόνοια αλλά και από το κράτος που πρέπει να πάει σε μία διαδικασία αποζημίωσης. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στις μεγάλες ζημιές που έγιναν στο οδικό δίκτυο καθώς η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας διαχειρίζεται συνολικά περί τα 5.500 χλμ, όπου υπάρχουν κατολισθήσεις, ζημιές σε γέφυρες, σε σήραγγες και στο οδόστρωμα. «Παρεμβαίνουμε όπου μπορούμε, υπάρχει όμως ελλιπής χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία και ενώ έπρεπε να έχουμε πάρει περί τα έξι εκατ. ευρώ για έργα έχουμε λάβει μόνο ένα. Το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις του».

Απ’ την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου δήλωσε: «Οι αγρότες της περιοχής μας είδαν τις καλλιέργειες, τις περιουσίες, τον κόπο τους να καταστρέφεται από την πρόσφατη θεομηνία. Η καταστροφή είναι τραγική. Η ζημιά είναι ολοκληρωτική. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας στεκόμαστε στο πλευρό όλων των αγροτών που επλήγησαν, με σκοπό τη συγκρότηση ενός όσο το δυνατόν ευρύτερου διεκδικητικού και υποστηρικτικού πλαισίου δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έπληξε το νομό. Χρειάζεται πολιτική απόφαση για να λυθεί το πρόβλημα. Χρειάζεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ. Πρέπει οι αγρότες να πάρουν άμεσα τις αποζημιώσεις γιατί τίθεται θέμα επιβίωσης».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας τόνισε τα εξής: Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να προσεγγίσουμε την όποια πολιτική ηγεσία υπάρχει στη χώρα γιατί η υπηρεσιακή κυβέρνηση που υπάρχει φοβάμαι ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί την έκταση τέτοιων ζητημάτων. Πρέπει οι άνθρωποι που επλήγησαν να πάρουν μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση και να αντιμετωπισθούν ως πληττόμενοι από θεομηνία. Κάποιοι αγρότες ήταν στο τελευταίο στάδιο πριν την συγκομιδή, άλλοι στην εξέλιξη της καλλιέργειας, σήμερα κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για παραγωγή στα σιτηρά, ή αν μπορεί να συνεχιστεί οποιαδήποτε καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας ή βαμβακιού καθώς οι περισσότερες καλλιέργειες έχουν καταστραφεί. Οι αγρότες της περιοχής Γαλήνης, Πλατυκάμπου, Χάλκης και Νίκαιας χρειάζονται και ψυχολογική υποστήριξη, ειδικά στη Χάλκη όπου είναι δεύτερη φορά που παθαίνουν τέτοια ζημιά».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας και περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Σιδερόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι ζημιές οι οποίες έγιναν το Σάββατο είναι τεράστιες, ξεπερνούν τα 220 χιλιάδες στρέμματα, στον άξονα Ραχούλα, Φιλιππούπολη, Νίκαια, Πλατυκάμπου και στα όρια της Γλαύκης. Από σήμερα έχουμε πάρα πολλά νερά στα παραπήνεια, άρα έχουμε και αντιπλημμυρικά ζητήματα που πρέπει να δούμε. Όσο αναφορά την επανασπορά η οποία ακούγεται, νομίζω ότι με τον συνδυασμό με τον ΕΛΓΑ, είναι μάλλον ανέκδοτο. Επανασπορά σημαίνει ότι θα πάρουμε 100κιλά παραγωγή, δηλαδή κανένας παραγωγός δεν θα πάρει από το βαμβάκι του συνδεδεμένο κομμάτι. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να προβλεφτούν. Ο ΕΛΓΑ θεωρούμε ότι θα κάνει το καθήκον του, άλλα ο νόμος είναι για να τον πάρουν πίσω. Οι αγρότες αυτήν την στιγμή κάνουν την δήλωση του ΟΣΔΕ και αυτή τη στιγμή βγαίνει η εισφορά που πρέπει να πληρωθεί στον ΕΛΓΑ. Θα την πληρώσουν οι αγρότες την εισφορά; Ένα άλλο ζήτημα είναι τα κτηνοτροφικά, υπάρχουν κτηνοτροφικά προϊόντα που καταστράφηκαν, υπάρχουν στάβλοι που έπαθαν τεράστια ζημιά, ενώ εκείνο που πρέπει να ξεχάσουμε για την Λάρισα είναι η βιομηχανική ντομάτα, είναι ένα προϊόν που δεν μπορεί να γίνει ούτε επανασπορά ούτε μπορεί να ξανακαλλιεργηθεί. Τα μέτρα πρέπει να είναι άμεσα και πρέπει έστω αυτήν η υπηρεσιακή πολιτεία να λάβει αμέσως μέτρα».

Πλαίσιο δράσης:

Το πλαίσιο ενεργειών που αποφασίστηκε από τη σύσκεψη είναι το ακόλουθο:

Να ενταχθεί η Θεσσαλία στο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας μέσω του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕ.Μ.Ε.) του ΕΛ.Γ.Α. , με έδρα το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.

Τα χαρτογραφικά υπόβαθρα των κτημάτων με καλλιέργειες βάμβακος που θα έχουν πόρισμα είτε επανασποράς είτε ζημιάς απ’ τον ΕΛΓΑ να εξαιρεθούν από τον έλεγχο της συνδεδεμένης ενίσχυσης ούτως ώστε το σύνολο των αγροτεμαχίων με καλλιέργεια βάμβακος να δικαιούται συνδεδεμένη ενίσχυση

Για την περίπτωση της θεομηνίας για τον Δήμο Κιλελέρ, λόγω των υψηλών ποσοστών ζημιάς σε όλες τις καλλιέργειες να μην εφαρμοστεί το σημείο του κανονισμού ασφάλισης ΕΛΓΑ που θέτει ανώτερο όριο αποζημίωσης το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας εκάστου αγροτεμαχίου.

Να καταβληθεί άμεσα απ’ τον ΕΛΓΑ το σύνολο του ποσού της αποζημίωσης που αφορά την επανασπορά βάμβακος ως προκαταβολή καθώς και το 50%  όλων των υπόλοιπων αποζημιώσεων

Παρέμβαση στη διοίκηση του ΕΛΓΑ ώστε να ενισχυθεί άμεσα με γεωτεχνικό προσωπικό από άλλες περιοχές το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας

Πίεση στην πολιτική ηγεσία ώστε να επιστραφεί ο ΦΠΑ στους αγρότες το συντομότερο δυνατόν

Από την πλευρά του ο ΕΛΓΑ δια των υπηρεσιακών παραγόντων του δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα πλήρη γνώση της καταστροφής καθώς δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι έλεγχοι και ίσως καθυστερήσουν καθώς δεν υπάρχει προσωπικό για να μεταβεί στις περιοχές όπου υπήρξαν ζημιές. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, όπως ανέφεραν, προβλέπει ότι 15 μέρες μετά την ημερομηνία ζημιάς δύναται οι αγρότες να καταθέσουν δήλωση ζημιάς και από εκείνο το σημείο αρχίζει η διαδικασία εξατομίκευσης των ζημιών. Σε συνεργασία όμως του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού και του δημάρχου κ. Κομήτσα από σήμερα το μεσημέρι ξεκίνησαν κλιμάκια του ΕΛΓΑ τις επισημάνσεις σε καλλιέργειες ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ακόμη οι βουλευτές Χρήστος Κέλλας της Νέας Δημοκρατίας και  Θωμάς Ψύρρας της ΔΗΜΑΡ,  ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ζήσης Γρηγορίου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αργύρης Μποτός, Ράνια Σταφύλη, Κώστας Δεσπόπουλος, Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, Γιώργος Καλτσογιάννης, Μαρία Μαμάρα, Λίτσα Λιακούλη, Ευάγγελος Λέμας, Κώστας Μπάρδας, Ευάγγελος Μητσιούλης, ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Γιώργος Λαδόπουλος, η δ/ντρια της ΕΥΔΕ Κάρλας κα Ξένια Καρατζά διευθυντικά στελέχη του ΕΛΓΑ Λάρισας, υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφέρειας Θεσσαλίας, εκπρόσωποι φορέων και πολλοί αγρότες των πληγεισών περιοχών.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις