ΛΑΡΙΣΑ

Η κρίση κλείνει ιδιωτική κλινική στη Λάρισα

Σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας ο «Κυανούς Σταυρός»

Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της γενικής κλινικής «Κυανούς Σταυρός» Λάρισας, για πρώτη φορά από το 1977, αποφάσισε η ιδιοκτήτρια εταιρία (μέτοχοι της οποίας είναι ιδιώτες γιατροί αλλά και ο όμιλος Euromedica) μετά την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει έγκαιρα οφειλές για νοσήλια ασφαλισμένων του.

Την είδηση αποκαλύπτει με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Ελευθερία».

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «ήδη οι 20 περίπου νοσηλευόμενοι ενημερώθηκαν προχθές Παρασκευή, ότι πρέπει να λάβουν εξιτήριο και να επιλέξουν παράλληλα πού θα νοσηλευθούν ενώ «μετέωροι» βρίσκονται και οι 22 εργαζόμενοι στην κλινική (χωρίς να έχουν απολυθεί) οι οποίοι βρίσκονταν ήδη σε κινητοποιήσεις αφού είναι απλήρωτοι για 4 έως 6 μήνες.

Ο «Κυανούς Σταυρός» Λάρισας είναι η πρώτη ιδιωτική κλινική της περιοχής που προχωρά σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας ως αποτέλεσμα του «ταμειακού προβλήματος» που αντιμετωπίζει ο νέος ασφαλιστικός φορέας ΕΟΠΥΥ, για τη λειτουργία του οποίου οι μέχρι χθες πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων (Υγείας κ.λπ.) δεν ενέγραψαν ικανές πιστώσεις στον προϋπολογισμό του, έτσι ώστε να καλύπτονται πραγματικά οι ανάγκες των ασφαλισμένων.

Η πρόχειρη εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ απειλεί τη λειτουργία, τόσο των δημόσιων νοσοκομείων όσο και μονάδων υγείας στον ιδιωτικό τομέα (διαγνωστικά κέντρα, κλινικές, κέντρα αποκατάστασης κ.λπ.) με επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας αλλά και στις χιλιάδες των εργαζομένων στον χώρο της υγείας που παραμένουν απλήρωτοι.

Η στάση του ΕΟΠΥΥ είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η κινητοποίηση των φαρμακοποιών που συνεχίζουν τη διάθεση φαρμάκων χωρίς πίστωση με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους.

Η πρακτική των ασφαλιστικών ταμείων να εξοφλούν, με πολύμηνη καθυστέρηση, οφειλές για νοσήλια και ιατρικές πράξεις ασφαλισμένων είναι γνωστή από παλιά και αποτελεί τη βασική αιτία για την οποία έχουν καταστεί ανεφάρμοστοι οι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων με τα γνωστά αποτελέσματα (υπερτιμολογήσεις υλικών λόγω καθυστέρησης στην εξόφληση, διόγκωση οφειλών προς προμηθεύτριες εταιρίες, ρυθμίσεις χρεών κ.λπ.).

Η έλλειψη πολιτικής βούλησης σε συνδυασμό με τις ακολουθούμενες πολιτικές για τα ασφαλιστικά ταμεία (αποθεματικά, κομματικές διοικήσεις κ.λπ.), διόγκωσαν το πρόβλημα ρευστότητας και έτσι η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, που σήμερα έχει εξελιχθεί σε έναν ασφαλιστικό κολοσσό με 9 εκατ. ασφαλισμένους, δεν συνοδεύθηκε από την οικονομική υποστήριξή του.

Η προχειρότητα στον σχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ, αφενός επιβάρυνε τους ίδιους τους ασφαλισμένους με αύξηση των δαπανών του οικογενειακού προϋπολογισμού για την υγεία αφετέρου έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο ακόμη και ιδιωτικές επιχειρήσεις στο χώρο της υγείας και ειδικά εκείνες που στηρίζονται στην επιχορήγηση από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η οικονομική δυσπραγία που έχει προκαλέσει στην αγορά τόσο της υγείας όσο και του φαρμάκου η στάση του ΕΟΠΥΥ, πέρα από την υποβάθμιση της φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης, οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές καθώς λαμβάνουν με καθυστέρηση τον μισθό τους.

Άλλο παράδοξο στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ αφορά επίσης στο γεγονός, ότι με τη συγχώνευση των 30 περίπου ταμείων από την οποία προέκυψε ο νέος ασφαλιστικός φορέας, δεν αναγνωρίσθηκαν παράλληλα και οι οφειλές των παρελθόντων ετών, παρά μόνο οι οφειλές για το 2012.

Ετσι μπορεί για παράδειγμα ο ΕΟΠΥΥ να έχει εξοφλήσει τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2012 αλλά ο πρώην ΟΠΑΔ να οφείλει ακόμη ποσά για το 2011 ή για το 2010 ή άλλα ταμεία να οφείλουν δαπάνες και για προηγούμενα χρόνια.

Θύμα αυτής της πολιτικής εκτός από την κλινική «Κυανούς Σταυρός» Λάρισας (γενική κλινική δυναμικότητας 36 κλινών) αποτελούν επίσης και χιλιάδες ιδιώτες ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί, που ήδη θεωρούν «χαμένα» τα χρήματά τους για τα προηγούμενα χρόνια».

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Βαγγέλης Κακάρας) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις