ΑΡΘΡΑ

Τρία χρόνια χωρίς τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη

Το πέρασμα του χρόνου καθιστά σήμερα περισσότερο οδυνηρή την απώλειά του

Στις 26 Μαίου 2009, ο καρκίνος κατέβαλε τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Ο «απόλυτος» εν Ελλάδι εκφραστής της ανανεωτικής αριστεράς και της «καταναγκαστικής» ευρωπαϊκής παρουσίας και προοπτικής της χώρας, λείπει σήμερα από τον τόπο, πολύ περισσότερο από το χρονικό διάστημα του θανάτου του.

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ήταν εν ενεργεία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σαν σήμερα πριν τρία χρόνια. Υπήρξε για πολλά χρόνια ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, έχοντας μάλιστα κάποια από αυτά στο πλευρό του, έναν εκφραστή της άλλης μεγάλης τάσης του χώρου, τον Αλέκο Αλαβάνο.

Επιχείρησε δύο φορές να εκλεγεί γραμματέας του ΣΥΝ – αρχικά και του ΣΥΡΙΖΑ αργότερα, χάνοντας την πρώτη φορά από τη Μαρία Δαμανάκη, πριν ταχθεί στο πλευρό του Νίκου Κωνσταντόπουλου και από τον Αλέκο Αλαβάνο τη δεύτερη.

Μένοντας μέχρι την τελευταία στιγμή πιστός στις ιδέες του και καταγράφοντας καίρια και κατηγορηματικά την κριτική του στις πλειοψηφούσες τάσεις του χώρου του, αρνήθηκε πεισματικά να δράσει διαλυτικά σε μια αριστερά που ποθούσε να τη δει κάποτε διευρυμένα ενωμένη.

Είμαι βέβαιος ότι τους προηγούμενους μήνες – μετά το εγχείρημα του Φώτη Κουβέλη και της Δημοκρατικής Αριστεράς –πολλοί είναι οι αριστεροί πολίτες που αναρωτήθηκαν για την στάση του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, αν ζούσε;

Θα συναινούσε, όπως για παράδειγμα δεν δίστασε να κάνει ο επίσης πιστός στις ιδέες του, Λεωνίδας Κύρκος πριν μας αφήσει κι αυτός, θα προχωρούσε μαζί με τον Φώτη ή θα τον συμβούλευε να πράξει διαφορετικά και πάντως υπέρ της ενότητας;

Δεν το γνωρίζω, ούτε επιθυμώ να προχωρήσω σε οποιαδήποτε αυθαίρετη εκτίμηση, καταθέτω απλά μια σκληροπυρηνική πεποίθησή μου :

Με τον Μιχάλη παρόντα, κάποια απ΄ όσα μέχρι σήμερα ακόμα αναμένονται θα ήταν ήδη καθημερινότητα του πολιτικού μας βίου …

Μενέλαος Κατσαμπέλας      

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις